Basisinkomen – 18 mei om 19:30 in Utrecht

We hebben het gehad over de politiek die komt kijken bij technologie en over de toekomst van arbeid; bij de volgende samenkomst van DiEM Citizen University willen we in gesprek gaan over het Universal Basic Income. Dit wordt vaak als oplossing genoemd voor de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

In dit seminar bespreekt Socrates Schouten zijn zorg dat een Universal Basic Income (UBI) in een kapitalistische maatschappij ons niet richting post-kapitalisme helpt, maar eerder ten gunste van kapitalisten zal uitwerken. Daartoe bekijkt hij UBI vanuit een overgangsperspectief. Hoe kunnen we het denken over een basisinkomen behulpzaam maken voor het realiseren van de overgang naar een duurzame, eensgezinde en democratische Europese samenleving? – en vice versa. Schouten zal in zijn verhaal de UBI ook koppelen aan de discussie binnen de economie over gemeenschappelijk gebruik, ‘the commons’.

Michel Neeleman zal de positie van DiEM25 ten aanzien van een universeel basis dividend uiteenzetten, hetgeen zich onderscheidt van huidige voorstellen voor een basisinkomen doordat het niet met behulp van belastinggeld gefinancierd wordt. Hij zal vervolgens ingaan op de gebreken van de meeste voorstellen voor een basisinkomen en een levensvatbaar alternatief presenteren.

Sprekers:

  • Socrates Schouten is wetenschappelijk onderzoeker en schrijft over  duurzame economie (www.socrates.nu).
  • Michel Neeleman is lid van DiEM25 en actief voor DSC Utrecht.

Voorzitterschap en introductie door Dick Pels

Datum: 18 mei om 19.30h

Locatie: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht. Zaal 0.22.

click hier voor de video van ons seminar