DiEM25 BurgerUniversiteit: De politiek van de angst

Tijdens de campagnes voor de Amerikaanse presidentverkiezingen maar ook in het politieke taalgebruik overal in Europa wordt steeds vaker ingespeeld op angst als een politiek wapen. Dit is niet nieuw in de politiek maar sinds 9/11 lijkt het aan overtuigingskracht te hebben gewonnen. Misbruik van angst is nu een bewezen tactiek van populistisch rechts, dat zorgen over terrorisme en immigratie uitspeelt door xenofobie en Islamofobie aan te moedigen.
Wat is de beste manier voor progressieven om deze trend tegen te gaan? Welke lessen over de gevaren van ‘phobiarchy of ‘bestuur door angst’ kunnen we trekken uit de geschiedenis en hoe is het verbonden met populistische dictatuur? Zijn deze krachten des te sterker in een tijdperk van ‘identiteitspolitiek’? 

Sprekers:
  • Paul Teule (1981) doceert Europese Politieke Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn recent boek Vrijheid voor gevorderden (2016) behelst een bondige heroverweging van het idee van positieve liberale vrijheid.
  • Roderick Lyall was Emeritus Professor Engelse Literatuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij doceerde van  1994 tot 2005. Hij heeft veel gepubliceerd over laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Schotse en Engelse literatuur.
Datum en tijd: 26 januari 2017 om 19:30h
Locatie: Vrije Universiteit: Zaal F-123 in Gebouw Exacte Wetenschappen W&N: